Gevoelloze voeten is een klacht die veel voorkomt bij mensen na het 50ste levensjaar. We hebben het dan niet alleen over gevoelloze voeten maar ook over een gevoelsverandering (gevoelloosheid, trillingen of zelfs een branderig gevoel) in de voeten, handen en onderbenen. Deze klacht kan door meerdere onderliggende problemen worden veroorzaakt. Het is daarom altijd verstandig een arts te raadplegen om te achterhalen wat dit probleem bij jou veroorzaakt als je merkt dat je hier last van krijgt.
Waarom zijn gevoelloze voeten een probleem?
Wanneer je last hebt van gevoelloze voeten ben je vaak niet meer in staat of niet goed in staat om de ruimtelijke positie van de voeten (en handen) waar te nemen. Met name bij de voeten kan dit tot problemen leiden. Doordat je niet goed door hebt waar je de voeten plaatst kan je ze verkeerd plaatsen en vallen. Met name bij wat oudere mensen, die vaak ook al last hebben van brozere botten en een slechtere algemene gezondheid, kan dit tot ernstige complicaties leiden zoals botbreuken. Botbreuken, op oudere leeftijd, genezen een stuk minder snel dan bij jonge mensen. Daarnaast beperkt een botbreuk de mobiliteit nog verder waardoor de algehele gezondheid vaak nog verder afneemt.
Gevoelloze voeten kunnen ook de rijvaardigheid beïnvloeden. Doordat je niet goed door hebt hoe hard je het gaspedaal intrapt kunnen er ongelukken gebeuren op de weg met vervelende gevolgen voor je zelf en voor anderen.
Wat zijn mogelijke oorzaken van gevoelloze voeten?
Er kunnen meerdere onderliggende problemen zijn die het verschijnsel van gevoelsverandering in de voeten en handen veroorzaken. Meestal heb je naast de gevoelsverandering in de voeten ook last van zwellingen of oedeemvorming op deze plekken. Dit zijn verschijnselen van een ontsteking, die door het verdedigingsmechanisme van ons lichaam wordt veroorzaakt als reactie op het onderliggende probleem. Mogelijk onderliggende problemen kunnen zijn:
- Diabetes type 2: deze vorm van diabetes kan leiden tot een verstoring van de bloedtoevoer in bijvoorbeeld de handen en voeten maar ook tot beschadiging van de zenuwen.
- Stenose (vernauwing): de ruimte waardoor de zenuwen lopen wordt nauwer waardoor deze knel kunnen komen te zitten. Dit is meestal het gevolg van slijtage (degeneratie) van het kraakbeen. Het kraakbeen verbeent (verkalkt) langzaam en neemt zo steeds meer ruimte in waardoor er minder ruimte overblijft voor de zenuwen en deze knel komen te zitten. Dit is over het algemeen een normaal verschijnsel van ouder worden en ook de reden waarom vaak oudere mensen last hebben van de klachten die hierbij horen.
- Artritis: een ontsteking van een gewricht. Hieronder vallen o.a. aandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose en jicht. Je kan hier meer over lezen in de blogs die specifiek over deze aandoeningen gaan.
Hoe krijg je het gevoel in de voeten weer terug?
Het is belangrijk om onderliggende problemen aan te pakken. Hiermee pak je automatisch ook de symptomen aan zoals gevoelsveranderingen in de voeten, onderbenen en handen. Het is niet altijd mogelijk om (volledig) te genezen van een aandoening, voorkomen is dan ook beter dan genezen. Hoe je dit verschijnsel zo veel mogelijk voorkomt kan je lezen in de blog: “Wat moet je doen als je last hebt van gevoelloze voeten”. Hier kan je ook lezen wat je moet doen als je er al last van hebt en je wilt de onderliggende oorzaken aanpakken.
Daarnaast kan je doen aan symptoombestrijding, met name als de oorzaak ligt in het ouder worden, is dit een veel toegepaste methode. In bovengenoemde blog kan je meer lezen over de verschillende methodes om dit symptoom, gevoelloze voeten, te bestrijden. Je kan hierbij gebruik maken van de voetmassage olie van het merk Van der Pluym, maar ook Gua Sha kan je hierbij ondersteunen. Je kan dit door een behandelaar laten doen maar je kan dit ook zelf doen. Wij verkopen deze oliën en schrapers in onze webwinkel.
Yvet
Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.