Wat zijn meridianen?
De term Meridiaan kom je vaak tegen in berichten over de Traditionele Chinese Geneeskunde (afgekort als TCM). Meridianen zijn de energiebanen die door het hele lichaam lopen. Samen vormen zij een compleet netwerk die de organen, ledematen en gewrichten met elkaar verbindt. In dit netwerk van energiebanen zijn twaalf hoofd meridianen te onderscheiden, zij worden de Jing Mai genoemd. De Jing Mai vertakken zich weer in meerdere secundaire meridianen die Luo worden genoemd. Het gehele meridiaan stelsel wordt vertaald als Jing Luo.
De meridianen beginnen/eindigen altijd bij de voet of de hand. In de TCM literatuur wordt dit vermeld bij de benoeming van de meridianen maar in de Nederlandse literatuur wordt het vaak weggelaten. Wil je meer weten over de twaalf meridianen? Klik op één van onderstaande meridianen of bekijk de galerij waarin alle twaalf de meridianen in fotovorm worden weergeven.
Welke hoofd meridianen zijn er?
De twaalf hoofd meridianen (Jing Mai) zijn:
- Blaasmeridiaan van de voet (BL). In de TCM Qiao Mai genoemd.De blaasmeridiaan integreert met de niermeridiaan.
- Dikke darm meridiaan van de hand (LI). De benaming volgens de TCM is Shou Yang Ming. De Dikke darm meridiaan integreert met de longmeridiaan.
- Dunne darm meridiaan van de hand (SI). In de TCM Shou Tai Yang genoemd. De Dunne darm meridiaan integreert met het hartmeridiaan.
- Drievoudig verwarmer meridiaan van de hand (TE). In de TCM San Jiao genoemd. De drievoudig verwarmer meridiaan integreert met de hartbeschermer meridiaan.
- Galblaasmeridiaan van de voet (GB). De benaming volgens de TCM is Zu Shao Yang. De galblaasmeridiaan integreert met de levermeridiaan.
- Hartbeschermer meridiaan van de hand (PC). Volgens de TCM Shou Jue Yin genoemd. De hartbeschermer meridiaan integreert met de Drievoudig verwarmer meridiaan.
- Hartmeridiaan (HT) van de hand. Deze meridiaan wordt in de TCM Shou Shao Yin genoemd. Het hartmeridiaan integreert met de Dunne darm meridiaan.
- Levermeridiaan van de voet (LV). In de TCM Zu Jue Yin genoemd. De levermeridiaan integreert met de galblaasmeridiaan.
- Longmeridiaan van de hand (LU). De benaming volgens de TCM is Cheou Tai Yin. De longmeridiaan integreert met de Dikke darm meridiaan.
- Maagmeridiaan van de voet (ST). De benaming volgens de TCM is Zu Yang Ming. De Maagmeridiaan integreert met de miltmeridiaan.
- Miltmeridiaan van de voet (SP). De miltmeridiaan wordt in de TCM de Zu Tai Yin genoemd. De miltmeridiaan integreert met de maagmeridiaan.
- Niermeridiaan van de voet (KI). In de TCM Zu Shao Yin genoemd. De niermeridiaan integreert met de blaasmeridiaan
De afkortingen die je achter de meridianen ziet staan zijn de Engelse afkortingen. Er is niet veel Nederlandse literatuur beschikbaar over de meridianen. Wanneer je meer wilt lezen over dit onderwerp kom je waarschijnlijk bij Engelse literatuur terecht waardoor het erg handig kan zijn om de afkortingen te kennen. Tevens corresponderen de acupunten met deze afkortingen.
Qi stroomt door de meridianen
Door de meridianen stroomt de Qi. De Qi is verantwoordelijk voor de doorbloeding. Qi dient dan ook vrij te kunnen stromen door ons lichaam. Wanneer er verstoringen optreden in de meridianen dan beïnvloed dit de Qi-stroom en daarmee ook de doorbloeding.
Chinese orgaanklok
De Qi stroomt volgens een vaste volgorde langs de Jing Mai. Een volledige ronde duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een ander meridiaan het meest actief. Wanneer we middernacht beginnen en we de orgaanklok volgen dan heb je de volgende 24-uurs cyclus:
- Van 01.00 tot 03.00 uur: de levermeridiaan
- Van 03.00 tot 05.00 uur: de longmeridiaan
- Van 05.00 tot 07.00 uur: de dikke darm meridiaan
- Van 07.00 tot 09.00 uur: de maagmeridiaan
- Van 09.00 tot 11.00 uur: de milt meridiaan
- Van 11.00 tot 13.00 uur: de hartmeridiaan
- Van 13.00 tot 15.00 uur: de dunne darm meridiaan
- Van 15.00 tot 17.00 uur: de blaasmeridiaan
- Van 17.00 tot 19.00 uur: de niermeridiaan
- Van 19.00 tot 21.00 uur: de hartbeschermer meridiaan
- Van 21.00 tot 23.00 uur: de drievoudige verwarmer meridiaan
- Van 23.00 tot 01.00 uur: de galblaasmeridiaan
Yin en Yang meridianen
De Jing Mai zijn onderverdeeld in Yin en Yang. De Yin meridianen zijn vrouwelijk en lopen aan de binnenkant van je lichaam en de binnenkant van de ledematen. De Yang meridianen zijn mannelijk en lopen aan de buitenkant van het lichaam zoals de rug en de buitenkant van de ledematen. Je kan vaak herleiden aan de Chinese namen van de meridianen of ze mannelijk of vrouwelijk zijn.
Hoe raakt een meridiaan verstoort?
Elke meridiaan beïnvloed een ander lichaamsorgaan. Wanneer een meridiaan verstoord is kan je zowel lichamelijke als psychologische klachten gaan ervaren. Een verstoring treed op wanneer er:
- Te weinig energie door een meridiaan stroomt.
- Te veel energie door een meridiaan stroomt.
- De energie die door een meridiaan stroomt is gestagneerd.
Als je meer wilt weten over de oplossingen wanneer een van de meridianen verstoord is, dan kan je klikken op elk van de twaalf hoofd meridianen. Je wordt dan automatisch doorverwezen naar het betreffende artikel. Daar vind je dan ook foto’s met de mediaanlijnen. Mocht je nog meer willen ontdekken dan kan je ook kijken naar de interactieve kaart met meridianen en acupunten.
Yvet
Yvet is masseuse en medeoprichter van Massage Fabriek. Je kan hier meer lezen.
18 Comments
Comments are closed.